Team LiU@HomeWreckers

Hur det är att tävla i RoboCup @home

RoboCup och hur man accelererar utvecklingen av intelligenta robotar

Kategori: Allmänt

Det har varit väldigt lärorikt att delta i RoboCup German Open och känns bra att ha prövat på en lite mindre tävling innan RoboCup International i Kanada i juni - robot VM.

 

Stämningen lagen emellan har varit god. Visst är det en tävling, men samtidigt är vi lite som en enda stor familj som tilllsammans jobbar mot ett mål större än vad något av lagen skulle kunna åstadkomma enskilt. Visste ni att de lag som placerar bäst måste släppa all sin kod tillgänglig för alla? Faktum är att de flesta lagen släpper sina lösningar tillgängliga för alla oavsett om de vinner eller inte. Dels ger det mer poäng i tävlingen och dels bidrar det till att den kod som producerats faktiskt kommer till användning i större skala och får möjlighet att bli en del av något större. De flesta är också väldigt hjälpsamma och berättar gärna hur de har löst olika problem. I förrgår kväll tog vi en öl med motståndarlaget TOBI som också tävlar med Pepper. Bland annat disskuterade vi olika lösningar för bildseende. Är det Tensor Flow eller Yolo det neuronnätverk som tränas snabbast? Vi fick också en hint om olika papers som är bra att känna till om man vill knäcka koden till schysst navigering med Pepper, tack!

 

/Team LiU@HomeWreckers

Finalen!

Kategori: Allmänt

Idag är sista dagen av tävlingen och fyra lag har kvalat in till final - Homer, Golem, TOBI och Tech United. I finalen visar lagen upp lite olika färdigheter. Golems robot hittar och flyttar felplacerade varor i en fiktiv mataffär och TOBI guidar runt i en lägenhet. Tech United försöker bjuda en frivillig domare på öl. Oavsett vad de gör är det svårt att slå lag Homer som redan sedan innan finalen leder med ungefär dubbelt så mycket poäng som de andra lagen. Inte helt oväntat vinner också lag Homer, grattisgrattis!

 

 Gruppbild med alla robotarna.

 

Efter finalen säger vi hej då till de andra lagen och alla goa robotar. Nu tar vi i laget en sväng till Berlin, hoppas ni har det lika soligt och sommarvarmt som vi!

 

 

/Team LiU@HomeWreckers

Ett smakprov av de andra lagens senaste forskning

Kategori: Allmänt

Här i Tyskland är det redan försommar och alla träden blommar - de lila syrenerna, vit hägg och kastanj. Det är säkert 26 grader och strålande sol. Vi i LiU@HomeWreckers är med och tittar på när de flesta av de andra lagen deltar i tävlingens andra del och mellan varje deltävling passar vi på att hänga lite i solen. I tävlingens andra del ingår det bland annat att lagen ska visa upp de senaste resultaten av sin forskning och testas i en riktig restaurangmiljö.

 

Nedan är två exempel på vad lagen visade upp i den öppna utmaningen, där lagen kunde visa upp exempel på sin forskning.

 

 

 Tobi kan hålla i ett paket.

 

Tobi, lag TOBIs Pepper, kan ta emot och hålla i en låda. Det här är en utmaning då Peppers djuphetskamera inte kan avgöra avståndet på saker som är närmare Pepper än en halv meter och Peppers armar inte är längre än just en halv meter.

 

 

Lag Homers robot kan härma en människa.

 

Lag Homer håller på att lära sin robot att lära sig av en mänsklig intruktör. En människa kan till exempel visa roboten hur man lyfter upp och ställer ner en kopp och roboten kan sedan göra lika dant - utan annan information än att ha tittat på den männskliga instruktören!

 

Det ska bli spännande att se vilka av lagen som tar sig hela vägen till morgondagens final. Vi hörs mer då!

 

/Team LiU@HomeWreckers